Osoby dorosłe chorują na przeziębienie średnio od dwóch do czterech razy w ciągu roku[1]. Wiele z nich w trakcie leczenia sięga po różne produkty z witaminą C, która powszechnie postrzegana jest jako remedium na różne dolegliwości zdrowotne. Jednak czy to prawda? Czy witamina C wpływa na przeziębienie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Okres jesienno-wiosenny to czas, gdy wraz z rodziną jesteś najbardziej narażona na różne infekcje, w tym na przeziębienie. W końcu spotkanie z chorującą osobą może nastąpić w każdym miejscu i czasie – w trakcie jazdy tramwajem, robienia zakupów w sklepie czy podczas odbierania dzieci ze szkoły. Do zarażenia dochodzi drogą kropelkową lub przez kontakt z zakażonymi przedmiotami.
Przeziębienie, w przeciwieństwie do grypy, zaczyna się powoli, a pierwszym jego objawem jest nagłe pogorszenie samopoczucia. Po kilku dniach pojawia się ból gardła i chrypka, a następnie katar i kichanie. Niekiedy chorujący skarżą się na uporczywy kaszel (suchy lub mokry), a także powtarzający się stan podgorączkowy. Symptomy choroby zwykle ustępują po 7 dniach od pierwszych objawów chorobowych.
Sposobów na leczenie przeziębienia, czyli zespołu objawów związanych z zapaleniem błon śluzowych gardła i zatok przynosowych, jest niezwykle wiele. Powszechnie przyjęło się, że w walce z symptomami infekcji pomaga witamina C, czyli kwas askorbinowy. Jednak czy faktycznie tak jest? Choć odgrywa ona istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, to nie skraca trwania objawów choroby i nie zapobiega jej rozwojowi[2].
Warto wiedzieć |
Szum wokół wpływu witaminy C na przeziębienie rozpoczął w latach 70. XX wieku Linus Pauling – amerykański fizyk i chemik, dwukrotny zdobywca Nagrody Nobla. Zalecał on, aby przyjmować do 3000 mg kwasu askorbinowego dziennie (taką ilość witaminy C zapewnia spożycie np. 300 g świeżych owoców rokitnika[4]).
Wraz z pojawieniem się rekomendacji Linusa Paulinga grono naukowców rozpoczęło badania nad tym, jaki wpływ na ludzki organizm ma kwas askorbinowy. W trakcie kilku lat nie wykazano korelacji pomiędzy przyjmowaniem dawki od 200 do 3000 mg witaminy C a zmniejszeniem liczby przeziębień. Testy nie potwierdziły także przypuszczeń, jakoby miała ona wpływać łagodząco na objawy.
Ciekawostka |
Sprawdź też: Naturalne środki na wzmocnienie odporności organizmu
Witamina C – wbrew obiegowej opinii – nie przynosi zbyt wielu korzyści tym, którzy borykają się z sezonową infekcją lub chcą wzmocnić swoją odporność. Jednak to nie oznacza, że należy całkowicie rezygnować z jej suplementacji. Nadal jest cennym związkiem organicznym, który wspomaga m.in.:
Preparaty z witaminą C są często uzupełniane o inne cenne mikro- oraz makroelementy wzmacniające pracę układu odpornościowego. Na przykład w składach wielu suplementów diety możesz znaleźć np. witaminę D. Pomaga ona w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu w organizmie. Innym mikroelementem, pojawiającym się tuż obok witaminy C i D, jest cynk. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o roli tego cennego pierwiastka w organizmie, zajrzyj do naszego artykułu: Cynk – właściwości i zastosowanie.
Kwas askorbinowy, pomimo braku jednoznacznych dowodów na jego działanie lecznicze, jest istotnym elementem diety każdego człowieka. Szukasz produktu, który dostarczy Ci zalecaną dzienną dawkę witaminy C i innych cennych witamin oraz minerałów? Jednym z nich jest Sambucol Extra Strong w płynie z ekstraktem z owoców czarnego bzu. Wspomoże on Twoją odporność, niezależnie od aktualnej pory roku – sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą.
Bibliografia:
[1] Mejza Filip, Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie, https://www.mp.pl/pacjent/grypa/przeziebienie/61668,przeziebienie (dostęp: 24.07.2023).
[2] Kuchar Ernest, Czy witamina C podnosi odporność i pomaga na przeziębienie?, https://www.mp.pl/pacjent/grypa/lista/80379,czy-witamina-c-podnosi-odpornosc (dostęp: 24.07.2023).
[3] Kuchar Ernest, Czy witamina C podnosi odporność i pomaga na przeziębienie?, https://www.mp.pl/pacjent/grypa/lista/80379,czy-witamina-c-podnosi-odpornosc (dostęp: 24.07.2023).
[4] https://www.pap.pl/mediaroom/1495297%2Crokitnik-ma-dziesieciokrotnie-wiecej-witaminy-c-niz-cytryna-i-zachowuje-ja-w (dostęp: 24.07.2023).
[5] https://www.factsandreasons.com/pl/domowe-sposoby-na-choroby-czy-witamina-c-pomaga-w-walce-z-przeziebieniem/ (dostęp: 24.07.2023).
[6] Wnęk Dominika, Witamina C (kwas askorbinowy): niedobór i nadmiar, właściwości. Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C?, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c (dostęp: 24.07.2023).