Przeziębienie – czy można mu zapobiec?

Niskie temperatury oraz zmienna aura za oknem nie sprzyjają budowaniu odporności. Czy można uniknąć przeziębienia? Jak najbardziej – wystarczy, że w sezonie jesienno-zimowym zastosujesz kilka prostych porad, dzięki którym męczące infekcje staną się przeszłością.

Objawy przeziębienia – jak odróżnić je od grypy?

Przeziębienie to przenoszone drogą kropelkową sezonowe zapalenie górnych dróg oddechowych, związane przede wszystkim z ostrym nieżytem nosa. Spowodowane zakażeniem wirusowym (m.in. przez rynowirusy), najczęściej objawia się:

  • bólem gardła;
  • chrypką;
  • katarem;
  • kichaniem;
  • stanami podgorączkowymi (37–38°C)1.

W odróżnieniu od grypy przeziębienie rozwija się niepostrzeżenie – przez pierwsze dwa dni osoba zarażona może czuć się źle i nieco rozbita. Osłabienie organizmu nierzadko mylnie wiązane jest ze stresem oraz zmęczeniem, przez co prowadzi do pojawienia się kolejnych symptomów choroby i zaostrzenia objawów infekcji.

Pamiętaj:

Objawy grypy, w przeciwieństwie do przeziębienia, rozwijają się niezwykle szybko – wysoka gorączka, bóle mięśni i stawów, dreszcze oraz bóle głowy mogą wystąpić niespodziewanie i nasilić się w bardzo krótkim czasie2.

Sprawdź także: Jak nie dać się infekcji?

Zapobieganie przeziębieniu – zacznij od nawyków żywieniowych!

Choć przeziębienie nie trwa długo (od 3 do 7 dni), może znacząco wpłynąć na wykonywanie obowiązków zawodowych i domowych – złe samopoczucie oraz nasilający się z dnia na dzień nieżyt nosa przeszkadzają w podejmowaniu wielu czynności. Dlatego jeszcze przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego warto zatroszczyć się o układ odpornościowy.

Jak zapobiec przeziębieniu? Przede wszystkim zmieniając nawyki żywieniowe! Nie bez znaczenia pozostają m.in. pory spożywania posiłków, a także sposób ich przygotowywania czy użyte składniki. By zadbać o odporność, warto korzystać z sezonowych produktów (również kiszonek i nabiału), a także wybierać żywność niskoprzetworzoną. Sól, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku mogą niekorzystnie oddziaływać na zdrowie, a wysokokaloryczne fast foody sprzyjać rozwojowi infekcji wirusowych3.

Warto wiedzieć:

Posiłki złożone z dań typu fast food mogą pojawiać się w twoim menu jedynie okazjonalnie – zbyt częste spożywanie wysokoprzetworzonej żywności może prowadzić do otyłości oraz innych przewlekłych chorób, które w dłuższej perspektywie czasu negatywnie oddziałują na układ odpornościowy3.

Jak uniknąć przeziębienia? Postaw na witaminy i minerały

Chcesz zapobiec przeziębieniu? A może zależy ci na wzmocnieniu odporności swojego dziecka? W diecie budującej odporność powinny przede wszystkim znaleźć się takie związki organiczne i mikroskładniki, jak:

  • cynk – dzienną dawkę tego cennego pierwiastka dostarczysz organizmowi, jedząc pestki dyni, płatki owsiane i białą fasolę4;
  • selen – znajdziesz go w różnych artykułach spożywczych, w tym w podrobach, owocach morza, ale też w kaszy gryczanej i sproszkowanym kakao5;
  • witamina D – jej źródłem są tłuste ryby morskie (m.in. śledź i łosoś), ale też jaja kurze lub margaryny roślinne6.

W trakcie wzmacniania odporności niezwykle przydatne okazują się również suplementy diety, pełne dobroczynnych elementów odżywczych wspierających działanie układu odpornościowego. Jednym z nich jest Sambucol Extra Strong, czyli kompleksowy wyrób dla osób, które ukończyły 18. rok życia. W jego składzie znajdziesz ekstrakt z owoców czarnego bzu, który stanowi źródło witaminy C skracającej czas trwania choroby, oraz dobroczynnych flawonoidów wykazujących właściwości oczyszczające. Sambucol Extra Strong dostępny jest w dwóch wersjach – w formie kapsułek oraz syropu.

Co na przeziębienie?

Jeżeli nie udało ci się zapobiec sezonowemu przeziębieniu, nie martw się – istnieje kilka skutecznych sposobów na łagodzenie objawów choroby oraz na szybkie wyzdrowienie. Przede wszystkim postaw na odpoczynek i sen, ale także regularne spożywanie wody niegazowanej czy inhalacje parą wodną. W razie pogorszenia symptomów przeziębienia warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Pamiętaj:

Udaj się do specjalisty, gdy w trakcie przeziębienia pojawią się takie objawy jak silny ból zatok i duszności lub gdy oznaki choroby trwają dłużej niż 10 dni7.

W walce z przeziębieniem pomogą ci też naturalne środki wzmacniające odporność organizmu. Doskonale sprawdzą się m.in. cebula i dynia, ale również marchew i burak. Przydatne okażą się także syropy z kwiatów mniszka lekarskiego, pełne naturalnych antyoksydantów, i czeremchy, łagodzącej suchy kaszel.

Jeśli u twojej kilkuletniej pociechy zaczęły pojawiać się pierwsze objawy sezonowej infekcji, warto podać jej sprawdzone środki przeciwwirusowe. Podczas komponowania posiłków nie zapomnij także o naturalnym antybiotyku – czosnku oraz o kurkumie i imbirze wykazujących działanie antybakteryjne. Zarówno w trakcie zmagań z przeziębieniem, jak i w okresie małej zachorowalności, postaw również na syrop Sambucol Original Formula z sokiem z owoców czarnego bzu. Przyjmowany regularnie sprawi, że męczący katar i złe samopoczucie staną się o wiele mniej groźne, a twoje dziecko latami będzie cieszyć się wysoką odpornością.

Sprawdź także: Przeziębienie u dziecka – wielki mały problem

 

Bibliografia:

  1. https://www.mp.pl/pacjent/grypa/przeziebienie/61668,przeziebienie (dostęp: 14.09.2022)
  2. https://www.mp.pl/pacjent/grypa/grypasezonowa/61825,grypa-i-przeziebienie (dostęp: 14.09.2022)
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fast-food-czy-szybko-znaczy-zdrowo/ (dostęp: 14.09.2022)
  4. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74604,cynk (dostęp: 14.09.2022)
  5. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74852,selen (dostęp: 14.09.2022)
  6. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/ (dostęp: 14.09.2022)
  7. https://www.mp.pl/pacjent/grypa/przeziebienie/61668,przeziebienie (dostęp: 14.09.2022)
Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która zmienia świat dzięki polskiej myśli naukowej.
Suplement diety