Witamina C bez tajemnic – właściwości, dawkowanie

Czy wiesz, że według niektórych badań dożylne podawanie witaminy C w dużych dawkach może wspomóc leczenie nowotworu oraz osłabić skutki uboczne chemioterapii czy radioterapii[1]? Chociaż kwas askorbinowy głównie kojarzy się z odpornością, na pewno nie jest to magiczny lek na każde kichnięcie czy kaszlnięcie. Sprawdź, jakie są właściwości witaminy C i jej dawkowanie. Poznaj sposoby suplementacji oraz konsekwencje niedoboru.

Witamina C – właściwości

Organizm człowieka nie może funkcjonować bez kwasu askorbinowego, ponieważ ten w znacznym stopniu wpływa na jego wydajność. Dostarczanie mu naturalnej witaminy C lub jej suplementacja są bardzo ważne, bo organizm nie produkuje kwasu askorbinowego. Powszechnie mówi się, że witamina C chroni nas podczas choroby, lecz w rzeczywistości sprawia, że jesteśmy bardziej odporni i mniej narażeni na różne infekcje, ale pod warunkiem, że przyjmujemy ją regularnie. To tylko jedna z wielu zalet kwasu askorbinowego.

Witamina C – właściwości kwasu askorbinowego:

  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu,
  • wpływa na utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego,
  • przyczynia się do prawidłowego działania układu nerwowego,
  • wspiera w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga przezwyciężyć zmęczenie oraz znużenie,
  • wspiera organizm w regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
  • zwiększa przyswajanie żelaza.

Warto wiedzieć, że kwas askorbinowy stosuje się również w branży kosmetycznej, ponieważ zwalcza on wolne rodniki, co pozytywnie wpływa na wygląd skóry i spowalnia proces jej starzenia się.

Co ma najwięcej witaminy C?

Dostarczanie na co dzień odpowiedniej dawki kwasu askorbinowego to nic trudnego – wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w najważniejsze witaminy, minerały oraz mikro- i makroelementy. Na szczęście źródeł naturalnej witaminy C jest naprawdę dużo, więc zdrowe posiłki wcale nie muszą być monotonne.

Jakie produkty zawierają kwas askorbinowy:

  • owoce – dzika róża, czarna porzeczka, poziomka, kiwi, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, truskawka, malina, jabłko, jeżyna, agrest,
  • warzywa – papryka, pietruszka, brokuł, jarmuż, szpinak, kalafior, kapusta, kalarepa, groszek zielony, brukselka, pomidor, ziemniak.

A jaki produkt ma najwięcej witaminy C? Przede wszystkim owoc dzikiej róży, czarna porzeczka oraz truskawka. Natomiast sok z jednej cytryny zapewnia 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę[2]. Jeśli chodzi o warzywa, źródłem kwasu askorbinowego są natka pietruszki, czerwona i zielona papryka, a także brukselka i brokuł. Witaminę C można dostarczać organizmowi, jedząc musy czy pijąc soki. Słodkie cukierki z dodatkiem dzikiej róży to przede wszystkim potężna dawka cukru, a nie zdrowia.

  • Czarny bez – witamina C w czystej postaci

W przypadku diety ubogiej w naturalną witaminę C zaleca się stosowanie suplementów. Sambucol zawiera nie tylko odpowiednią dawkę kwasu askorbinowego dostosowanego do wieku, lecz także sok z owoców czarnego bzu, który również jest źródłem witaminy C. Czarny bez zawiera też witaminę A i sole mineralne. Te ciemne, mięsiste kuleczki wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także kosmetycznym oraz farmaceutycznym ze względu na swoje liczne właściwości i wartości odżywcze.

Owoce czarnego bzu – właściwości:

  • wspierają działanie układu immunologicznego,
  • przyczyniają się do zachowania odpowiedniej ilości glukozy we krwi,
  • pomagają chronić przed stresem oksydacyjnym (działanie antyoksydacyjne),
  • wspomagają układ krążenia.

Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie spożywać owoców czarnego bzu na surowo – w przeciwnym razie może dojść do zatrucia pokarmowego. Konieczna jest ich obróbka termiczna.

Naturalna witamina C – dawkowanie na co dzień

Dziennie zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zależy od wieku, płci oraz stylu życia. W przypadku osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, sportowców, palaczy czy osób nadużywających alkoholu dawki powinny być większe, niż sugerują normy. Porcje witaminy należy też zwiększyć podczas nagłego stresu albo stanu chorobowego.

Witamina C – dawkowanie dzienne:

  • maluchy w wieku 1–3 lat – 15 mg,
  • dzieci w wieku 4–8 lat – 25 mg,
  • uczniowie w wieku 9–13 lat – 45 mg,
  • dziewczynki w wieku 14–18 lat – 65 mg,
  • chłopcy w wieku 14–18 – 75 mg,
  • dorosłe kobiety – 75 mg,
  • dorośli mężczyźni – 90 mg[3]

Czy da się w ogóle przedawkować naturalną witaminę C? Jest to bardzo trudne, ponieważ kwas askorbinowy rozpuszcza się w wodzie i znika z organizmu razem z potem oraz moczem. Notoryczne przekraczanie zalecanej dziennej dawki może zakończyć się wysypką, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha lub biegunką. Zakwaszenie moczu potrafi natomiast doprowadzić do powstania kamieni nerkowych.

Niedobór witaminy C – konsekwencje

Kwas askorbinowy jest bardzo ważny dla organizmu ze względu na szereg różnych właściwości. Prawidłowa dieta oraz suplementacja to podstawa zdrowego życia.

Niedobór witaminy C powoduje:

  • uczucie zmęczenia i apatii,
  • bóle stawów oraz mięśni,
  • obniżenie odporności i skłonność do infekcji,
  • powolniejsze gojenie się ran,
  • krwawienie dziąseł,
  • częstsze powstawanie siniaków,
  • niechęć do jedzenia.

Niewystarczająca ilość witaminy C może doprowadzić do niedokrwistości, a także innych chorób takich jak astma. Zmniejszenie przyswajania żelaza spowodowane niedoborem witaminy C często wywołuje anemię oraz skutkuje zmianami w kościach i chrząstkach. W przypadkach przewlekłego niedoboru lekarze diagnozują nowotwory, miażdżycę oraz zwracają uwagę na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. W trosce o własne zdrowie oraz samopoczucie warto dbać o prawidłowe dawkowanie witaminy C – możliwości jest naprawdę wiele!

 

Na podstawie:

[1] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406

[2] https://www.wapteka.pl/blog/artykul/zrodla-naturalnej-witaminy-c-owoce-i-warzywa-w-czym-jest-jej-najwiecej

[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która zmienia świat dzięki polskiej myśli naukowej.
Suplement diety