Witaminy, które pomogą wzmocnić odporność w okresie zimowym

Infekcyjny okres zimowy stwarza dla ludzkiego organizmu trudne warunki, niejednokrotnie generujące wzrost zachorowalności na przeziębienia i grypę. Są to zazwyczaj infekcje wirusowe, których można uniknąć, skutecznie wspierając funkcjonowanie układu immunologicznego. Jaki zestaw witamin na wzmocnienie organizmu warto przyjmować? Które mikro- i makroelementy pomogą uniknąć zachorowania?

Zdrowa dieta i witaminy na odporność organizmu w okresie zimowym

Jak ważna jest dbałość o odporność, wie niemal każdy – to właśnie układ immunologiczny odpowiada za zdolność organizmu do obrony przed drobnoustrojami, bakteriami i wirusami. Ich niekorzystne działanie generuje choroby, których warto unikać, chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Warto podkreślić, że układ odpornościowy jest w stanie samodzielnie wyeliminować większość infekcji, jednak musi działać idealnie i być wspierany odpowiednią dietą.

Kluczem wpływu diety na układ immunologiczny są witaminy i składniki mineralne, zawarte w spożywanych posiłkach. Dostarczane organizmowi w optymalnej ilości stymulują odporność i pozwalają cieszyć się zdrowiem, niezależnie od warunków atmosferycznych i okresu infekcyjnego.

Sprawdź też: Odporność organizmu a dieta – jakie pokarmy wpływają na odporność?

Jakie witaminy na odporność warto przyjmować?

Powszechnie wiadomo, że przyswajalność witamin jest maksymalna, jeśli spożywane są one w naturalnej postaci – powinny więc być zawarte w przyjmowanych posiłkach, w jak najmniej przetworzonej formie. Wzmocnienie organizmu musi bazować na zoptymalizowanej diecie, praktykowanej przez cały rok, nie tylko w okresie infekcji.

Wśród witamin, uznawanych za budujące odporność, wymienić należy przede wszystkim:

  • witaminę A, której najwyższa zawartość znajduje się w maśle, jajach, podrobach, rybach oraz produktach mięsnych i nabiałowych,
  • witaminę C, dostępną w naturalnej postaci w owocach cytrusowych oraz warzywach – papryce, kalafiorze, brokułach i kapuście,
  • witaminę D, której bogactwo odnaleźć można w olejach rybnych oraz mięsie ryb morskich,
  • witaminę E, znajdującą się w wysokim stężeniu w oleju słonecznikowym i pszenicznym, a także kukurydzianym oraz w produktach roślinnych,
  • witaminy z grupy B, szczególnie B6 i B12, zawarte w jajkach, chudym mięsie, mleku i serach.

Ponadto w codziennej diecie dla odporności nie może zabraknąć żelaza, cynku oraz selenu. Chcąc dostarczyć organizmowi ich zoptymalizowaną ilość, należy w swojej diecie uwzględniać ciemne, razowe pieczywo, sery podpuszczkowe, kaszę gryczaną, mięso i podroby, jajka, zielone warzywa strączkowe i liściaste, a także owoce morza i ryby.

Zróżnicowana dieta zapewnia zatem bogactwo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Wymienione witaminy są uznawane za najważniejsze dla odporności i nie może zabraknąć ich w codziennym jadłospisie. Ich niedobór sprzyja osłabieniu odpowiedzi immunologicznej na infekcje bakteryjne i wirusowe, co z kolei determinuje większą zachorowalność na choroby zakaźne.

To może Cię zainteresować: Jak grypa wpływa na organizm?

Co na wzmocnienie organizmu? Skuteczna suplementacja!

Dieta wdrażana w okresie zimowym jest zazwyczaj uboższa w witaminy i minerały, niezbędne dla odporności – zmniejsza się bowiem ich dostępność w naturalnej postaci. Dlatego witaminy na wzmocnienie warto przyjmować również w postaci suplementów. Występują one w formie kapsułek oraz syropów, a zawarte w nich ekstrakty z owoców i ziół pozwalają dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin i substancji mineralnych dedykowanych prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Warto wiedzieć:

Na rynku dostępne są upreparaty przeznaczone zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a ich skład dostosowany jest do zapotrzebowania organizmu w danym wieku.

 

Skutecznym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego są preparaty marki Sambucol. Zawierają one ekstrakt z owoców czarnego bzu, który jest źródłem dobroczynnych i prozdrowotnych witamin. W szerokiej gamie produktów odnajdziesz wyroby dla każdej grupy wiekowej, dzięki którym możesz zadbać o zdrowie całej rodziny.

Suplementy witaminowe warto przyjmować przez cały rok, niezależnie od trwającego sezonu. Bez wątpienia preparaty zawierające witaminę C, E, D i A, jak również selen, cynk i żelazo są doskonałym sposobem na zachowanie odporności w okresie wzmożonej podatności na różne infekcje.

Przeczytaj również: Jak nie dać się infekcji?

 

 

Bibliografia:

  1. https://przystaneknauka.us.edu.pl/artykul/bakterie-i-wirusy-poznaj-swojego-wroga (dostęp: 28.08.2023).
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/ (dostęp: 28.08.2023).
  3. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc (dostęp: 28.08.2023).
  4. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74852,selen (dostęp: 28.08.2023).
  5. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74604,cynk (dostęp: 28.08.2023).
  6. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/zelazo-znaczenie-zrodla-przyklady-realizacji-z-diety/ (dostęp: 28.08.2023).
Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która zmienia świat dzięki polskiej myśli naukowej.
Suplement diety