Odporność organizmu a dieta – jakie pokarmy wpływają na odporność?

O przeziębienie najłatwiej w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy odnotowuje się najwięcej zachorowań. Choroby nie zawsze można uniknąć. Można za to spróbować wzmocnić organizm naturalnymi sposobami. Podpowiadamy, co warto jeść na wzmocnienie organizmu.

Warzywa – podstawa diety na wzmocnienie organizmu

Co warto jeść na wzmocnienie organizmu? W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się sezonowe warzywa i owoce. Jedząc sezonowe produkty, można łatwo dostarczyć organizmowi cennych minerałów, których potrzebuje o danej porze roku. Najlepsze warzywa na odporność to:

  • czosnek

Często jest nazywany naturalnym antybiotykiem. To warzywo, które wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga odbudowę flory bakteryjnej, np. po kuracji antybiotykowej, i łagodzi stany zapalne.

  • cebula

Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Podobnie jak czosnek jest w stanie skutecznie łagodzić stany zapalne.

  • burak

To dobre jedzenie na odporność, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i błonnika. Warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jest bogate w żelazo, przez co wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

  • marchew

Jest źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu. To silny antyoksydant, który przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników zaburzających działanie układu odpornościowego.

Jedzenie na odporność – to warto włączyć do codziennej diety

Jedzenie warzyw wspomaga naturalną odporność organizmu, jednak to nie jedyny rodzaj pokarmu, jaki powinien znaleźć się w codziennie diecie. Co jeszcze warto jeść na wzmocnienie organizmu?

  • Kiszonki

To bogate źródło witaminy C. Zawierają kwas mlekowy, który wspomaga produkcję korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych.

  • Fermentowane produkty mleczne

Chodzi tu o wszelkiego rodzaju jogurty, kefiry czy maślanki. To produkty, które – podobnie jak kiszonki – wspomagają produkcję korzystnej dla organizmu mikroflory jelitowej.

  • Ryby morskie

Ryby morskie to źródło cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na odporność organizmu, a jednocześnie wzmacniają układ immunologiczny i chronią organizm przed infekcjami.

Co jeść na wzmocnienie organizmu? Nie zapomnij o suplementach

Szczególnie w okresie zimowym może okazać się, że w stosowanej przez nas diecie nie ma odpowiedniej ilości cennych witamin i minerałów. Wtedy warto wzmocnić organizm za pomocą suplementów. Jednym z nich jest Sambucol. To syrop z czarnego bzu, w którego składzie można znaleźć całą gamę witamin i składników, pozytywnie wpływających na odporność organizmu. Mowa chociażby o witaminach: C, D, B6, a także cynku, selenie, miedzi czy kwasie foliowym. Tego rodzaju suplement będzie idealnym uzupełnieniem codziennej diety na wzmocnienie organizmu.

Bibliografia:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni/
  2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc
  3. https://instytut-mikroekologii.pl/dieta-na-odpornosc/
Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która zmienia świat dzięki polskiej myśli naukowej.
Suplement diety