Jak rozprzestrzenia się grypa?

Grypa jest chorobą zakaźną wywoływaną przez wirusy, jej przebieg jest gwałtowny. Nieleczona lub leczona niewłaściwie może doprowadzić do wystąpienia poważnych powikłań, a nawet do śmierci. Do zakażenia może dojść w wyniku bliskiego kontaktu z osobą chorą lub – rzadziej – podczas kontaktu ze skażonymi przedmiotami. Chory może być źródłem zakażenia nawet kilka dni przed wystąpieniem pierwszych objawów.

Grypa – jak się zarażamy?

Grypa stanowi duże wyzwanie dla zdrowia publicznego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) każdego roku odnotowuje od 3 do 5 milionów przypadków ciężkich zachorowań na grypę i powikłań pogrypowych oraz około 0,5 miliona zgonów. Szczególnie narażone są dzieci do lat 5, seniorzy oraz pacjenci zmagający się z chorobami przewlekłymi i obniżoną odpornością (np. w trakcie leczenia onkologicznego czy po transplantacjach)

Grypa jest chorobą zakaźną wywoływaną przez Ortomyksowirusy (Orthomyxoviridae). Choć powszechnie mówi się o „wirusie grypy”, tak naprawdę wyróżnia się trzy typy drobnoustrojów będących przyczyną infekcji u ludzi:

  • Wirus grypy typu A (Influenzavirus A, FLUAV) – to najgroźniejszy rodzaj wirusa grypy, który może wywoływać pandemie i epidemie, a zakażenie nim jest związane z wysoką śmiertelnością. Typ A dzieli się na różne podtypy, m.in. A/H1N1/, A/H3N2/, A/H2N2/.
  • Wirus grypy typu B (Influenzavirus B, FLUBV) – zazwyczaj powoduje nieco łagodniejsze objawy niż wirus grypy A. Wywołuje epidemie co kilka lat.
  • Wirus grypy typu C (Influenzavirus C, FLUCV) – występuje rzadziej, jest przyczyną łagodnych infekcji układu oddechowego.

Wirusem grypy można zarazić się podczas kontaktu (bezpośredniego lub pośredniego) z chorym. Najczęściej rozprzestrzenia się on drogą kropelkową, czyli na skutek rozpylania zarazków w powietrzu (w trakcie kaszlu, kichania czy mówienia) i wdychania ich przez osobę zdrową. Rzadziej przyczyną zakażenia są przedmioty, na których znajduje się wirus. Aby wzmocnić swoją odporność, warto stosować preparaty zawierające składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspierające ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, takie jak kapsułki Sambucol Extra Strong.

Jak przebiega zakażenie? Jak zapobiec grypie?

Zakażenie wirusem grypy ma gwałtowny przebieg (w przeciwieństwie do przeziębienia). Typowe objawy grypy obejmują: gorączkę (zazwyczaj między 38,5 a 39ºC), dreszcze, bóle stawowo-mięśniowe, bóle głowy, wodnisty katar, kaszel, ogólne „rozbicie”. Rzadziej występują: ból gardła, chrypka, zatkany nos. Do najczęstszych powikłań pogrypowych należą: ciężkie zapalenie płuc, zapalenia ucha środkowego, zapalenie zatok.

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania infekcjom i powikłaniom powodowanym przez wirusy grypy są szczepienia. Ponieważ patogen ten ulega stałej mutacji, konieczne jest dopasowanie składu szczepionki do aktualnie występujących wirusów, a tym samym przyjmowanie jej raz w roku. Co ważne, szczepionki nie chronią przed infekcjami wywoływanymi przez inne wirusy, które mogą powodować objawy grypopodobne.

Wzmocnienie organizmu

Istotnym elementem zapobiegania zakażeniom wirusami grypy jest także wzmacnianie odporności. W jaki sposób można wspierać układ immunologiczny?

  • Stosując dobrze zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i minerały. Szczególną uwagę należy zwrócić na obecność w menu: nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, cynku, witamin A, C, E, naturalnych probiotyków. Warto pamiętać o prawidłowych proporcjach białek, węglowodanów i tłuszczy, które powinny wynosić (w przypadku zdrowych osób) odpowiednio: 20–30%, 15–25% oraz 50–65%.
  • Przyjmując suplementy zawierające ekstrakt z owoców czarnego bzu, takie jak syrop Sambucol Immuno Forte.
  • Utrzymując prawidłową masę ciała.
  • Dbając o regularną aktywność fizyczną.
  • Pamiętając o odpowiedniej ilości snu i unikaniu przewlekłego stresu.
  • Rezygnując z używek lub znacznie je ograniczając.
  • Dbając o nieprzegrzewanie organizmu.
Adamed to polska firma farmaceutyczno-biotechnologiczna, która zmienia świat dzięki polskiej myśli naukowej.
Suplement diety