Cynk to cichy superbohater, który odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie człowieka. Ten ważny mikroelement wpływa na samopoczucie i sen oraz oddziałuje na pracę układu odpornościowego. Jakie są źródła pokarmowe cynku? Na co pomaga i dlaczego jest tak istotny?
Sporo słyszy się o właściwościach witaminy C i D, o roli żelaza, magnezu oraz innych mikro- i makroskładników, które powinny znajdować się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Natomiast niezwykle mało słyszy się o cynku, który – podobnie do wcześniej wspomnianych elementów – także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cynk spełnia szereg istotnych funkcji, a do najważniejszych można zaliczyć działanie odtruwające metalami ciężkimi (np. kadmem) oraz przeciwutleniające. Wspomaga też pracę układu immunologicznego, poprawia odpowiedź przeciwwirusową komórek odpornościowych oraz hamuje namnażanie się drobnoustrojów powodujących infekcje. Jego poziom w organizmie może być zaburzony m.in. przez przewlekły stres, żywność o wysokim stopniu przetworzenia, choroby układu pokarmowego czy niskie spożycie białka.
Jednymi z typowych objawów niedoboru cynku są zaburzenia smaku i węchu, ale też problemy z adaptacją wzroku w ciemności czy w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Do innych symptomów alarmujących o niskim poziomie cynku w organizmie można zaliczyć trudności z gojeniem się ran czy stany zapalne skóry. Pamiętaj, że w razie zauważenia jakichkolwiek niepokojących dolegliwości zdrowotnych należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
Szukasz kompleksowego produktu, dzięki któremu dostarczysz organizmowi dzienną dawkę cynku i przy okazji inne niezwykle istotne mikro- oraz makroskładniki wspierające pracę układu odpornościowego? W takim razie sprawdź, jak działają unikalne preparaty marki Sambucol: https://sambucol.pl/unikalnosc-sambucol/
Cynk możesz dostarczyć do swojego organizmu na kilka sposobów – zarówno z pomocą suplementów diety (np. kompleksami witamin na sezon jesienno-zimowy), jak i odpowiednio zbilansowaną dietą. Ten niezwykle ważny pierwiastek znajdziesz w takich produktach, jak:
Pamiętaj, że przeciętna przyswajalność cynku z diety wynosi od 20% do 40%, a średnie zapotrzebowanie dla mężczyzn, którzy ukończyli 19. rok życia, kształtuje się na poziomie 9,4 mg/dobę, natomiast u kobiet w wieku powyżej 19 lat – 6,8 mg/dobę.
Warto wiedzieć:
Cynk wchłaniany jest w dwunastnicy i jelicie cienkim. Jeżeli Twój lekarz zalecił Ci zwiększenie ilości tego mikroskładnika w diecie, w codziennych posiłkach postaraj się uwzględnić więcej produktów pochodzenia zwierzęcego.
Niedobór cynku jest niebezpieczny przede wszystkim dla osób starszych i dzieci, gdyż są oni niezwykle narażeni na szybki rozwój sezonowych chorób i infekcji. Regularne przyjmowanie tego cennego mikroelementu wspomaga kształtowanie prawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu, ale też skraca czas występowania niektórych objawów przeziębienia czy grypy (np. nieżytu nosa, gorączki).
Zależy Ci na dobrym zdrowiu i chcesz zatroszczyć się o swoje samopoczucie? W takim razie zadbaj o właściwą dietę, wysypiaj się i zmniejsz towarzyszący Ci stres (np. poprzez ćwiczenia fizyczne). Jeżeli obawiasz się, że nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej dawki cynku, a przy okazji chcesz wspomóc działanie układu odpornościowego, postaw na preparat marki Sambucol i zacznij cieszyć się dobrym zdrowiem na co dzień!
Bibliografia: