Sezon jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom i grypie. Wirusy mają łatwość przenoszenia się drogą kropelkową, zwłaszcza w dużych skupiskach – w pracy czy w szkole. Poznaj przebieg grypy u dziecka, jej sposoby leczenia oraz profilaktykę.
Pod kątem przebiegu klinicznego objawy przeziębienia i grypy są do siebie zbliżone. Nietrudno zatem je pomylić. Zakażone wirusami odpowiedzialnymi za rozwój stanów grypowych mogą być zarówno osoby z widocznymi objawami, jak i te, które tych objawów nie wykazują. Wirus grypy ma tendencję do przenoszenia się poprzez dotyk – osiada na przedmiotach użytkowanych przez chorego, takich jak uchwyty, klamki, naczynia czy zużyte chusteczki do nosa. Przenosi się również poprzez dotknięcie dłoni chorego. Po jakimś czasie od kontaktu z chorym zagnieżdża się w wydzielinie nosa innego organizmu. Czas, w jakim pojawiają się objawy grypy u dzieci od momentu zetknięcia z wirusem, wynosi od 1 do 4 dni.
Do pierwszych objawów grypy u dzieci należą nagłe zmęczenie i osłabienie organizmu, przewlekłe bóle głowy, bóle mięśni i stawów. Maluch męczy się szybciej niż zazwyczaj, ma dreszcze i podwyższoną temperaturę. Dziecko może wykazywać bolesność gardła, często kaszleć, a także mieć katar. Większość dzieci przechodzi grypę w sposób łagodny, jednak bywają przypadki, kiedy infekcja wirusowa może doprowadzić do pewnych powikłań, które wymagają interwencji lekarskiej. Warto mieć na uwadze to, że maluchy, które nie ukończyły jeszcze pół roku, są szczególnie narażone na komplikacje pogrypowe. Z tego samego powodu dużą troską należy objąć również pociechy do 5. roku życia.
Objawy grypy u dzieci obejmują również znaczne i zauważalne pogorszenie się nastroju. Maluch staje się płaczliwy, rozdrażniony, marudny i niechętny do jakichkolwiek aktywności. Wykazuje też większą senność i apatię. U najmłodszych grypie mogą towarzyszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty czy biegunka. Garść porad na temat tego, jak wesprzeć odporność w sezonie infekcyjnym, znajdziesz w poniższym artykule: https://sambucol.pl/artykuly/jak-nie-dac-sie-infekcji/.
W okresie jesienno-zimowym, czyli w czasie wzmożonego ryzyka zachorowania na grypę, warto skupić się na działaniach profilaktycznych. Jest ich cała gama, począwszy od sposobów spędzania wolnego czasu, poprzez dietę i metodę ubioru dziecka. Wzmocnienie odporności jest w tym wypadku kluczowe. Nie tylko mamy i babcie, ale również lekarze przypominają o skutecznych, naturalnych i domowych sposobach na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Należy do nich między innymi spożywanie warzyw, takich jak czosnek czy cebula, słynących ze swoich właściwości antybakteryjnych i wzmacniających oraz z dużej zawartości witaminy C. Na tym jednak nie koniec. Cytryna świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej herbaty – głównie ze względu na jej tendencję do łagodzenia okresowych infekcji oraz wspomagania leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Warto stosować też imbir. Plasterek wrzucony do herbaty ma działanie silnie rozgrzewające, antyseptyczne, napotne i przeciwgorączkowe. Może łagodzić również nudności, a więc objaw typowy dla dzieci chorujących na grypę. Dobrym pomysłem jest też powrót do korzeni i przyrządzanie jesienią własnych przetworów z malin. Sok z tych słodkich owoców dostarcza witaminy C i E, ale również wielu witamin z grupy B (B1, B3, B6) oraz wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Te drogocenne składniki wpływają na szybszy powrót do zdrowia i skuteczne zmagania z sezonowymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Są lubiane przez dzieci ze względu na przyjemny smak.
Miód w okresie jesienno-zimowym to ważny składnik diety, który dostarcza organizmowi pierwiastków takich, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz mangan. Lista jest zdecydowanie dłuższa, bo nie można zapominać o znajdujących się w nim witaminach A, B2 czy PP. Dzieci zmagające się z przeziębieniem czy grypą mogą przyjmować miód ze względu na jego naturalne właściwości bakteriobójcze. Ponadto miód wspomaga sen, dlatego warto podawać go osłabionym i zmagającym się z infekcjami dzieciom. A który z miodów wybrać? Bez wątpienia godny uwagi jest miód gryczany, który przyspiesza regenerację organizmu. Dobrym wyborem jest miód lipowy o jasnym kolorze i wyczuwalnym kwiatowym smaku. Wykazuje on właściwości napotne, wykrztuśne i antyseptyczne. Wspiera również obniżenie gorączki. Regularnie dodawany do posiłków i napojów pomaga wzmocnić funkcjonowanie układu odpornościowego.
Bibliografia: