Poszukując sposobów na zwiększenie odporności, warto zwrócić się w stronę medycyny naturalnej – ziół i naparów bądź preparatów sporządzanych na ich bazie. Należy przy tym pamiętać, aby sięgać po nie regularnie, jeszcze przed zachorowaniem. Jakie zioła na odporność wybrać?
Samodzielne zbieranie czarnego bzu przez niedoświadczoną osobę może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Trujące są przede wszystkim liście i niedojrzałe zielone owoce. Odpowiedzialna jest za to zawarta w roślinie sambunigryna, której spożycie może skutkować problemami zdrowotnymi.
Dogodną formą przyjmowania są gotowe, dostępne w sklepach i aptekach wyroby bazujące na owocach czarnego bzu. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w poniższym artykule: https://sambucol.pl/artykuly/wlasciwosci-czarnego-bzu/. Dobrym wyborem będzie syrop z czarnego bzu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, napotne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Czynią one z niego odpowiedni środek na przeziębienia i grypy typowe dla okresu jesienno-zimowego. Syrop wspomaga zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych, choć nie tylko. Nie od dziś wiadomo, że centrum ludzkiej odporności znajduje się w jelitach. Wszelkie stany zapalne w ich obrębie skutecznie łagodzi właśnie syrop z czarnego bzu.
Jest stosowana w formie naparu, a ceniona ze względu na bogatą zawartość polisacharydów i flawonoidów. Poprawia naturalną odporność organizmu, co skutkuje mniejszą zapadalnością na wszelkiego typu infekcje sezonowe – zarówno wirusowe, jak i bakteryjne. Napar z jeżówki wspomaga leczenie zapalenia gardła i oskrzeli oraz przeziębienia i grypy.
Popularna roślina rosnąca w wielu ogródkach i na skwerach, mająca wiele leczniczych właściwości. Jest cennym źródłem witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem. Na tym jednak nie koniec. Owoce dzikiej róży dostarczają witamin z grupy B i E, jak również soli mineralnych.
Korzeń rośliny występujący w kilku odmianach znajduje swoje zastosowanie zarówno w stanach wytężonej pracy umysłowej, jak również w okresach przeziębienia i grypy. Działa stymulująco na cały organizm, dostarczając mu cennych witamin z grupy B, a także witaminy C i E. Dodaje sił witalnych w okresie wyczerpania, znużenia i chronicznego zmęczenia organizmu. Zawarte w nim ginsenozydy pobudzają komórki układu odpornościowego do jeszcze mocniejszej walki z wszelkiego typu drobnoustrojami chorobotwórczymi, które przedostały się w głąb organizmu.
Owoce tej powszechnie występującej rośliny ozdobnej mają większy potencjał, niż wielu mogłoby przypuszczać. Nie tylko wspaniale wyglądają, lecz także cechują się skutecznością w walce z zakażeniami o podłożu bakteryjnym. Z powodzeniem można je stosować w okresach przeziębienia i grypy. Obecność witaminy A i C w jarzębinie przyspiesza proces rekonwalescencji.
Cierpkie, ciemne owoce aronii nadają się nie tylko do przyrządzania dżemów czy soków. Są idealnym remedium w okresach przeziębienia i grypy, zwłaszcza tej występującej sezonowo. Występują w składzie gotowych produktów aptecznych – producenci leków stosują je z uwagi na dużą zawartość witamin, flawonoidów i minerałów. Za skuteczną walkę z przeziębieniem odpowiadają przeciwutleniacze zawarte w soku z aronii.
Duża zawartość antyoksydantów czyni z czystka odpowiedni wybór dla osób w każdym wieku, również dzieci. To jednak właściwości związane z ograniczeniem rozprzestrzeniania się stanów zapalnych oraz zwalczaniem drobnoustrojów odpowiadają sprawiają, że chętnie po niego sięgamy, gdy jesteśmy przeziębieniu lub mamy grypę.
Roślina ta znana jest powszechnie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które zawdzięcza obecności kwasu gamma-linolenowego (GLA). Olej z nasion wiesiołka działa korzystnie na skórę głowy i kondycję włosów, ale również wspaniale stymuluje pracę układu immunologicznego. Ma zatem dobroczynny wpływ na cały organizm, zwłaszcza w okresach zwiększonego zachorowania na przeziębienie.
Wszyscy go znają, nie wszyscy lubią. Tym, co może odstraszać, jest silny zapach. Nie powinien jednak być determinujący podczas podejmowania decyzji, czy włączyć go do diety czy też nie. Bogactwo prozdrowotnych właściwości czyni go bowiem naturalnym i bardzo skutecznym antybiotykiem, na dodatek niewywołującym żadnych skutków ubocznych. Czosnek, dzięki zawartości allicyny, posiada silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Znakomicie radzi sobie ze zwalczaniem infekcji o podłożu bakteryjnym.
Bibliografia: