Chociaż cynk to mikroelement, którego nie ma zbyt dużo w organizmie, jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest nieoceniona. Cynk wspiera szereg procesów, a jego niedobór, tak samo jak i nadmiar, może powodować negatywne skutki. Dlaczego cynk jest ważny? Gdzie znajduje się najwięcej tego pierwiastka i czy warto go suplementować?
Mimo tego, że w organizmie człowieka znajdują się śladowe ilości cynku (ok. 1,5–2,2 g), jest to mikroelement, który pełni ważne funkcje w ciele człowieka. Jakie są najważniejsze właściwości cynku?
Zalet cynku i jego pozytywnego wpływu na organizm, jest o wiele więcej. Powyżej wymieniliśmy jedynie te najważniejsze.
Dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości cynku nie należy do najłatwiejszych. Wszystko dlatego, że najwięcej tego pierwiastka jest w produktach spożywanych rzadko i w niewielkich ilościach (dużo cynku jest np. w małżach i ostrygach). Często również samo wchłanianie cynku jest utrudnione, np. przez spożywanie dużych ilości cukrów, alkoholu lub błonnika.
Po czym można rozpoznać, że organizmowi brakuje cynku? Najczęstsze objawy to:
Niedobór cynku może przyczynić się do:
O ile dostarczając cynk do organizmu razem z pokarmami bardzo ciężko doprowadzić do nadmiaru tego pierwiastka, o tyle można to zrobić, stosując suplementację w nieodpowiedni sposób. Wtedy dochodzi do zatrucia cynkiem, które objawia się:
Przyjmowanie cynku w zbyt dużych ilościach skutkuje:
Cynk zawarty w produktach spożywczych jest zdecydowanie mniej przyswajalny od tego, który można dostarczyć do organizmu w postaci suplementów. Najlepiej przyswajalny cynk można znaleźć w produktach odzwierzęcych, a więc np. w wątróbce z gęsi, piersi z kaczki, wątrobie cielęcej, wołowinie i serach: cheddar i ementaler. W cynk są bogate również produkty roślinne, np. otręby pszenne, pestki dyni, nasiona słonecznika, fasola biała, orzeszki ziemne, ciecierzyca. Trzeba jednak dodać, że jest go w nich znacznie mniej niż w produktach odzwierzęcych.
Cynk ma kluczowe znaczenie dla organizmu, dlatego warto zadbać o to, by organizm otrzymywał odpowiednią ilość tego pierwiastka. Dostarczanie cynku wyłącznie z diety może okazać się niewystarczające, dlatego warto skorzystać z suplementacji. Cynk jest jednym ze składników wybranych preparatów z serii Sambucol: https://sambucol.pl/unikalnosc-sambucol/. Można go znaleźć np. w kapsułkach Sambucol Extra Strong i syropie z czarnego bzu Sambucol Extra Strong.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienna dawka cynku dla dorosłej osoby powinna wynosić ok. 10 mg. W przypadku kobiet może to być 10–12 mg, a jeśli chodzi o mężczyzn – nawet do 20 mg dziennie. Jedna kapsułka Sambucol Extra Strong dostarcza organizmowi 6 mg cynku, co stanowi ok. 60% dziennego zapotrzebowania na tę substancję.
Bibliografia:
https://www.strefawitalnosci.pl/strefa-wiedzy/poznaj-sekrety-cynku-w-jakim-jedzeniu-znajdziesz-cynk-oraz-kiedy-go-suplementowac (dostęp: 27.02.22)
https://www.doz.pl/czytelnia/a16513-Cynk__suplementacja_niedobory_i_nadmiar._Czy_tabletki_z_cynkiem_pomoga_odzyskac_wech_i_smak (dostęp: 27.02.22)
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/cynk-wzmocni-odpornosc-poprawi-stan-wlosow-i-paznokci-aa-Vv5m-DXBC-1vug.html#cynk-objawy-i-skutki-niedoboru (dostęp: 27.02.22)
https://portal.abczdrowie.pl/cynk (dostęp: 27.02.22)