Witamina D wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie. Za najważniejsze z nich można uznać wsparcie odporności i pozytywny wpływ na kondycję kości. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że witamina D przybiera różne formy i nie każda z nich wykazuje cenne działanie dla organizmu.
Do najpopularniejszych rodzajów witamin z grupy D należą: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Głównym źródłem witaminy D2 są produkty roślinne i grzyby, natomiast witaminę D3 można znaleźć w produktach odzwierzęcych (np. tłustych rybach, olejach rybnych, wątróbce czy maśle). Witamina D3 może także wytworzyć się samodzielnie w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych.
Naukowcy z uniwersytetów Surrey i Brighton udowodnili, że właściwości poszczególnych rodzajów witaminy D nie są sobie równe. Przeprowadzili eksperyment, w którym codziennie, przez 12 tygodni poddane badaniu osoby przyjmowały witaminę D2 lub D3. Wnioski z testów są następujące: witamina D3 może pozytywnie wpływać na układ odpornościowy, wspierając w ten sposób organizm w walce z infekcjami, natomiast witamina D2 nie wykazuje takiego działania. Tym samym warto zadbać o to, by dostarczać do organizmu odpowiednią ilość witaminy D3.
Witamina D3 pozytywnie wpływa na odporność organizmu. W jaki sposób?
Często również można spotkać się ze stwierdzeniem, że witamina D pełni ważną funkcję w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, łuszczyca czy stwardnienie rozsiane.
Witamina D wykazuje pozytywne działanie na układ immunologiczny, ale nie tylko. Udowodniono również jej pozytywny wpływ na kości. Odgrywa ona ważną rolę w profilaktyce osteoporozy:
Oprócz tego witamina D wpływa na poprawę gęstości kości, a także siły mięśniowej i równowagi. Większa gęstość kości to prosty sposób na uniknięcie osteoporozy, do której mogą doprowadzić niedobory witaminy D. Witamina D jest również potrzebna do osiągnięcia szczytowej masy kostnej, co następuje do 30. roku życia. Dlatego tak ważne jest, by dzieci i młodzież przyjmowały jej odpowiednią ilość.
Organizm czerpie witaminę D przede wszystkim z syntezy skórnej, która odbywa się pod wpływem promieniowania UV. W dużo mniejszym stopniu ciało przyswaja tę witaminę z pożywieniem. Źródła cennej witaminy D to np. ryby, produkty mleczne oraz niektóre grzyby. Niestety organizm nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na nią wyłącznie za pomocą diety, dlatego konieczna jest suplementacja oraz ekspozycja na słońce w miesiącach, w których jest go najwięcej, czyli od maja do września.
Suplementacja witaminy D jest szczególnie wskazana od października do marca, czyli w miesiącach, w których ekspozycja na słońce może okazać się niewystarczająca. Preferowane dobowe ilości witaminy D, jakie powinny być dostarczone do organizmu, są różne w zależności od grupy wiekowej i wynoszą:
U kobiet w ciąży suplementację witaminy D najlepiej ustalić na podstawie przeprowadzonych badań na poziom witaminy D w organizmie.
Bibliografia: