W pierwszych latach życia dziecko dość często choruje – rodzice muszą do tego przywyknąć. Wynika to z niedojrzałości ich układu immunologicznego. Co rodzic może zrobić, aby jego pociecha rzadziej się przeziębiała?
Rodzice noworodków i niemowląt powinni wiedzieć, że ich pociechy przychodzą na świat z nie do końca wykształconym układem odpornościowym. Ich organizmy muszą nauczyć się radzić sobie w kontakcie z wirusami i bakteriami. Upłynie wiele lat, nim dziecięce ciało uzyska pełną odporność. Lekarze mówią tu o około 12. roku życia. W pierwszych miesiącach niemowlęta są chronione jeszcze przez przeciwciała matki, które otrzymały w okresie życia płodowego, a także po przyjściu na świat (w wyniku karmienia piersią). Rodzice pociech, które rozpoczynają swoją przygodę w żłobku bądź przedszkolu, muszą być przygotowani na to, że statystycznie ich maluchy zachorują nawet do 8 razy w roku. Wynika to z większej ekspozycji na nowe bakterie i wirusy przenoszone przez rówieśników. Jeśli jednak liczba infekcji przekracza standardowy poziom lub dziecko przechodzi je ciężko, zdecydowanie warto zasięgnąć porady lekarza pediatry. Zbyt częste okresy chorowania niestety nie wpływają pozytywnie na stan układu immunologicznego, obciążając go i osłabiając.
Podstawą dziecięcej odporności jest zbilansowana dieta, obfitująca w cenne witaminy, w tym A, C i E, ale też cynk i selen. Te dwa ostatnie składniki znajdują się przede wszystkim w nabiale, żółtkach jaj i mięsie. Z kolei witaminy A, C i E dostarczamy organizmowi, jedząc owoce i warzywa. Rodzice mogą przygotowywać pociechom przeciery z brokułów, pomidorów, dyni i marchwi. Będą one ważną podstawą codziennej diety. Ponadto w menu dziecka nie może zabraknąć produktów zbożowych, w tym kasz. Szczególnie ważna w diecie niemowlaka, ale także dzieci nieco starszych (1–3 lata) jest odpowiednia podaż witaminy D3. Zazwyczaj nawet zbilansowany jadłospis nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dlatego też po konsultacji z lekarzem pediatrą warto sięgnąć po witaminę D3 w kroplach lub w formie suplementów.
W aptekach dostępne są suplementy diety, które niosą wsparcie w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Wart uwagi jest przede wszystkim Sambucol Baby, przeznaczony dla dzieci powyżej 6. miesiąca życia, dostępny na stronie https://sambucol.pl/produkt/sambucol-baby/. Produkt, wygodny w podaniu (w formie saszetek) i łatwo przyswajalny przez organizm, dostarcza niezbędnych witamin C i D, które wspomagają prawidłowy rozwój kości i proces wzrostu u dzieci. Zawiera on również korzystny dla układu odpornościowego standaryzowany ekstrakt z owoców czarnego bzu, znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.
Odpowiednim wsparciem odporności rocznego dziecka są również dostępne na rynku probiotyki. Najprościej mówiąc, są to dobre bakterie wspierające pracę układu odpornościowego, którego centrum stanowią jelita. Aby uzyskać pożądane efekty, kuracja nie powinna trwać krócej niż trzy miesiące. Podawanie probiotyków małym dzieciom warto skonsultować z lekarzem pediatrą. Nie należy też podawać kilku preparatów na raz.