Czy wiesz, że według niektórych badań dożylne podawanie witaminy C w dużych dawkach może wspomóc leczenie nowotworu oraz osłabić skutki uboczne chemioterapii czy radioterapii[1]? Chociaż kwas askorbinowy głównie kojarzy się z odpornością, na pewno nie jest to magiczny lek na każde kichnięcie czy kaszlnięcie. Sprawdź, jakie są właściwości witaminy C i jej dawkowanie. Poznaj sposoby suplementacji oraz konsekwencje niedoboru.
Organizm człowieka nie może funkcjonować bez kwasu askorbinowego, ponieważ ten w znacznym stopniu wpływa na jego wydajność. Dostarczanie mu naturalnej witaminy C lub jej suplementacja są bardzo ważne, bo organizm nie produkuje kwasu askorbinowego. Powszechnie mówi się, że witamina C chroni nas podczas choroby, lecz w rzeczywistości sprawia, że jesteśmy bardziej odporni i mniej narażeni na różne infekcje, ale pod warunkiem, że przyjmujemy ją regularnie. To tylko jedna z wielu zalet kwasu askorbinowego.
Witamina C – właściwości kwasu askorbinowego:
Warto wiedzieć, że kwas askorbinowy stosuje się również w branży kosmetycznej, ponieważ zwalcza on wolne rodniki, co pozytywnie wpływa na wygląd skóry i spowalnia proces jej starzenia się.
Dostarczanie na co dzień odpowiedniej dawki kwasu askorbinowego to nic trudnego – wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w najważniejsze witaminy, minerały oraz mikro- i makroelementy. Na szczęście źródeł naturalnej witaminy C jest naprawdę dużo, więc zdrowe posiłki wcale nie muszą być monotonne.
Jakie produkty zawierają kwas askorbinowy:
A jaki produkt ma najwięcej witaminy C? Przede wszystkim owoc dzikiej róży, czarna porzeczka oraz truskawka. Natomiast sok z jednej cytryny zapewnia 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę[2]. Jeśli chodzi o warzywa, źródłem kwasu askorbinowego są natka pietruszki, czerwona i zielona papryka, a także brukselka i brokuł. Witaminę C można dostarczać organizmowi, jedząc musy czy pijąc soki. Słodkie cukierki z dodatkiem dzikiej róży to przede wszystkim potężna dawka cukru, a nie zdrowia.
W przypadku diety ubogiej w naturalną witaminę C zaleca się stosowanie suplementów. Sambucol zawiera nie tylko odpowiednią dawkę kwasu askorbinowego dostosowanego do wieku, lecz także sok z owoców czarnego bzu, który również jest źródłem witaminy C. Czarny bez zawiera też witaminę A i sole mineralne. Te ciemne, mięsiste kuleczki wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także kosmetycznym oraz farmaceutycznym ze względu na swoje liczne właściwości i wartości odżywcze.
Owoce czarnego bzu – właściwości:
Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie spożywać owoców czarnego bzu na surowo – w przeciwnym razie może dojść do zatrucia pokarmowego. Konieczna jest ich obróbka termiczna.
Dziennie zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zależy od wieku, płci oraz stylu życia. W przypadku osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, sportowców, palaczy czy osób nadużywających alkoholu dawki powinny być większe, niż sugerują normy. Porcje witaminy należy też zwiększyć podczas nagłego stresu albo stanu chorobowego.
Witamina C – dawkowanie dzienne:
Czy da się w ogóle przedawkować naturalną witaminę C? Jest to bardzo trudne, ponieważ kwas askorbinowy rozpuszcza się w wodzie i znika z organizmu razem z potem oraz moczem. Notoryczne przekraczanie zalecanej dziennej dawki może zakończyć się wysypką, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha lub biegunką. Zakwaszenie moczu potrafi natomiast doprowadzić do powstania kamieni nerkowych.
Kwas askorbinowy jest bardzo ważny dla organizmu ze względu na szereg różnych właściwości. Prawidłowa dieta oraz suplementacja to podstawa zdrowego życia.
Niedobór witaminy C powoduje:
Niewystarczająca ilość witaminy C może doprowadzić do niedokrwistości, a także innych chorób takich jak astma. Zmniejszenie przyswajania żelaza spowodowane niedoborem witaminy C często wywołuje anemię oraz skutkuje zmianami w kościach i chrząstkach. W przypadkach przewlekłego niedoboru lekarze diagnozują nowotwory, miażdżycę oraz zwracają uwagę na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. W trosce o własne zdrowie oraz samopoczucie warto dbać o prawidłowe dawkowanie witaminy C – możliwości jest naprawdę wiele!
Na podstawie:
[1] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406
[2] https://www.wapteka.pl/blog/artykul/zrodla-naturalnej-witaminy-c-owoce-i-warzywa-w-czym-jest-jej-najwiecej
[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/